skip to Main Content

Hulp en advies bij artikel 23

Woont u niet in Nederland, maar moet u hier wel btw betalen? Dan kunt u zich fiscaal laten vertegenwoordigen door Vat Rep Info. Als one-stop-shop helpen wij u bij alle btw- en douanevraagstukken. Bijvoorbeeld artikel 23-regeling.

Aangifte bij invoer

U bent verplicht om bij de Douane aangifte te doen bij de import of export van goederen naar een land buiten de Europese Unie. Zodra u aangifte doet bij invoer zal de Douane uw goederen inklaren. Daar komt veel administratie bij kijken. Vat Rep Info heeft alle kennis in huis om dit aangifteproces bij de Douane soepel en snel te laten verlopen.

Artikel 23

Bij de invoer van goederen van buiten de Europese Unie wordt door de Douane btw geheven. Dat kan 21% of 6% zijn, afhankelijk van de soort goederen. In veel landen moet de importeur direct de btw betalen. Artikel 23 maakt het mogelijk om de btw te verleggen. Dat wil zeggen dat de btw bij invoer niet betaald hoeft te worden. Dit levert een groot liquiditeitsvoordeel op voor de importeur. Vat Rep Info helpt u graag optimaal te profiteren van deze fiscale regeling.

BTI’s

Om de hoogte van de invoerrechten en andere heffingen te kunnen bepalen, heeft elk product zijn eigen tariefindeling. De Douane bepaalt in welke tariefgroep een product valt. Dat heet een bindende tariefinlichting (BTI). We adviseren u graag over zaken als invoerheffingen, tariefindelingen en BTI’s.

Douanewaarde en goederencode

De aard van de goederen en de herkomst bepalen de hoogte van de invoerheffingen. Het bepalen van de Douanewaarde roept regelmatig vragen op. Wat hoort er nu wel in en wat niet? Vat Rep Info helpt u graag met de beantwoording van deze vragen.

Opslag onder toezicht

Vat Rep Info kan voor u de goederen met een onbekende bestemming onder toezicht opslaan. Wij faciliteren u in de opslag onder toezicht. Zo kunt u zonder betaling van invoerrechten en andere belastingen uw goederen opslaan totdat de bestemming wel bekend wordt.

onbekende bestemming
Goederen die met een onbekende bestemming de EU binnenkomen, komen bij de Douane in opslag onder de naam ‘goederen in tijdelijke opslag’. Voor goederen die over zee zijn gekomen, geldt een opslag van maximaal 45 dagen. Dan moet nadere bestemming bekend zijn. Goederen die door de lucht zijn binnengebracht, moeten binnen 20 dagen een bestemming krijgen. Hiervoor is aangifte bij de Douane nodig. Vat Rep Info helpt u graag bij deze administratieve handelingen.

(her)uitvoer zonder rechten
De Douane helpt handelaren bij de opslag van hun goederen in een douane-entrepot als deze goederen niet voor de EU bestemd zijn. Er is dan ook geen invoerrecht verschuldigd. Zolang goederen in douaneopslag liggen, heeft u geen fiscale of juridische verplichtingen in Nederland. Wel zijn er zware eisen voor de administratie van goederen in een entrepot. Zo wil de douane een vergunning voor de opslag én een bankgarantie. Vat Rep Info kan dit voor u verzorgen.

Back To Top