skip to Main Content

Alles op orde voor de Douane

Vat Rap Info verzorgt voor u alle benodigde douanedocumenten voor uw zendingen. Of het nu gaat om import, export of transit zendingen.

Aangifte bij invoer
Bij import of export van goederen naar een land buiten de Europese Unie bent u verplicht om douaneaangifte te doen. Zodra u aangifte doet bij invoer krijgt u te maken met de douane voor het inklaren van goederen. Daar komt veel administratie bij kijken. Vat Rep Info heeft de kennis en kunde om het inklaren soepel en snel te laten verlopen.

Aangifte bij uitvoer
Als u goederen gaat vervoeren buiten de Europese Unie moet u douaneaangifte doen ten uitvoer. Ook mag u in veel komende gevallen tegen 0% BTW exporteren.

BTI’s
Elk product heeft zijn eigen tariefindeling. Dat is nodig om de hoogte van de invoerrechten en andere heffingen te kunnen bepalen. De Douane bevestigt producten in een douanetariefgroep voor een periode van 3 jaar. Dat heet een bindende tariefinlichting (BTI)

We adviseren u graag over zaken als invoerheffingen, tariefindelingen en BTI’s.

Douanewaarde en goederencode
Hoe hoog de invoer- of uitvoerheffingen zijn, is afhankelijk van de aard van de goederen en de herkomst. Het bepalen van de douanewaarde roept regelmatig vragen op. Wat hoort er nu wel in en wat niet? Vat Rep Info helpt u graag bij het beantwoorden van deze vragen.

Opslag onder toezicht
Vat Rep Info kan voor u goederen met een (nog) onbekende bestemming onder douane toezicht opslaan. Zo kunt u zonder betaling van invoerrechten en andere belastingen uw goederen opslaan tot de bestemming wel bekend is. Is dat moment daar dan kunnen we u uiteraard helpen bij de vervolg (douane) documenten.

Onbekende bestemming
Goederen die met een onbekende bestemming de EU binnenkomen, komen bij de douane in opslag onder de naam ‘goederen in tijdelijke opslag’. Voor goederen die over zee zijn gekomen, geldt een opslag van maximaal 45 dagen. Dan moet nadere bestemming bekend zijn. Goederen die door de lucht zijn binnengebracht, moeten binnen 20 dagen een bestemming krijgen. Hiervoor is aangifte bij de Douane nodig. Vat Rep Info helpt u graag bij deze administratieve handelingen.

(Her)uitvoer zonder rechten
De Douane helpt handelaren bij de opslag van hun goederen in een douane-entrepot als deze goederen niet voor de EU bestemd zijn. Er is dan ook geen invoerrecht verschuldigd. Zolang goederen in douaneopslag liggen, heeft u geen fiscale of juridische verplichtingen in Nederland. Wel zijn er zware eisen voor de administratie van goederen in een entrepot. Vat Rep Info informeert u hier graag over.

Back To Top